Mawayana Dili: Bir Moribund Dilin Hikayesi

Bursa "Çarşafın bana değiyor, tiksiniyorum sizden"

 


Bursa'da dün akşam saatlerinde yaşanan olayda, Acemler Metro İstasyonu'na yolcu taşıyan B 39 numaralı otobüste bir kadın, aynı otobüste seyahat eden tesettürlü genç bir kıza hakaret etmiş ve "Çarşafın bana temas ediyor. Tiksiniyorum sizden" şeklinde bağırmıştır. Otobüsteki diğer yolcular, bu duruma tepki göstermiş ve kadından özür dilemesini talep etmiştir.


Kadın, başlangıçta söylediklerini inkar etmiş olsa da, diğer yolcuların ısrarlı talepleri üzerine kullandığı sözleri geri aldığını ve genç kızdan özür dilediğini ifade etmiştir. Otobüsteki diğer yolcular da hakaret eden kadına tepki göstererek saygı göstermesi ve özür dilemesi konusunda ısrar etmiştir. Bazı yolcular, kadına taksiye binmesini önermiş ve çıplakken neden tepki göstermediğini sorgulamıştır.


Bu olay, Kızılcık Şerbeti adlı bir dizide toplu taşımada benzer bir diyalogun yer almasıyla ilişkilendirilmiştir. Dizi sahnesinde, mağazada kendisine çarpan tesettürlü bir kadın için "Bunlarda her yerde" ifadesi kullanılmıştır. Bir toplu taşıma aracında kaydedilen görüntülerde ise bir kadın, çarşaf giyen başka bir kadına yaklaşmaması konusunda uyarıda bulunmuş ve "Biraz uzak dur, çarşafın değiyor, iğreniyorum" demiştir. Bu sözlere diğer yolcular tepki göstermiş ve kadını araçtan indirmek istemişlerdir.


Bu tür olaylar toplumda tartışmalara ve tepkilere yol açabilir. Özellikle başkalarının giyim tercihlerine yönelik hakaret veya ayrımcılık içeren davranışlar hoş karşılanmamaktadır. Her bireyin giyim tercihine saygı gösterilmesi ve insanların birbirlerine karşı hoşgörülü olmaları önemlidir.

Yorumlar